Bloedcirculatie tijdens het zitten op een stoel

Onderzoek Professor Einar Stranden – Akar Universiteit, Oslo

In opdracht van HÅG is door Professor Einar Stranden onderzoek gedaan naar de bloedcirculatie in de onderbenen tijdens het werken achter de computer op een HÅG bureaustoel.

Het is algemeen bekend dat zitten kan leiden tot gezwollen benen. In het onderzoek kon worden aangetoond dat het zwellen van de benen, zittend in een vaste stoel reeds na 30 minuten ontstaat. Wanneer de stoel echter in de schommelstand staat ingesteld en meer bewegingsvrijheid biedt, zodat de gebruiker wordt gestimuleerd zijn enkels te bewegen, is er na 30 minuten geen sprake van gezwollen benen.

Uit dit onderzoek kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

1. Zitten in een vaste HÅG bureaustoel betekent niet dat het bloed niet terugstroomt naar het hart. Zittend en werkend in een vaste stoel vergeten we te bewegen op momenten dat het werk alle concentratie vereist. De benen zijn als het ware geparkeerd op de grond en helpen zodoende niet het bloed terug te pompen naar het hart.
2. Zittend in de losse stand van de HÅG bureaustoel worden de benen en enkels gestimuleerd te bewegen zonder dat de gebruiker hierover nadenkt of zich hoeft te concentreren op deze lichaamsbehoefte. De bewegingen gaan vanzelf en hebben een positief effect op het gehele lichaam.
3. De bewegingen zijn minuscule vrijwel onzichtbare bewegingen. We noemen deze bewegingen “microbewegingen”. De microbewegingen hebben een positieve werking op ons lichaam wanneer wij ons concentreren op onze werktaken.

Sommige functies en werkzaamheden bieden de werknemers voldoende mogelijkheden voor beweging en variatie, ook wanneer men zit. Dit heeft een positieve uitwerking op het menselijk lichaam. In schommelstand volgt en ondersteunt de HÅG stoel al deze verschillende houdingen en bewegingen. Bijvoorbeeld vooroverleunend bij het voeren van het telefoongesprek. Footcontrolled Movement™ treffen we aan in alle HÅG stoelen. Teleurstellend genoeg worden werknemers in hun werksituatie in toenemende mate uitgesloten van beweging en variatie door bijvoorbeeld statische beeldscherm-/ computeractiviteiten.
In schommelstand heeft de HÅG stoel echter een positieve uitwerking op eindgebruikers in een dergelijke statische werksituatie door het stimuleren van de zogenaamde micro-movements.

Het onderzoek van Einar Stranden is gepubliceerd in “Ergonomics” en in een brief als reactie op het artikel schrijft de hoofdredacteur: “the reviewers were impressed with the careful experimentation on an important topic within seating reasearch. Much has been speculated on the benefits of different forms of seating, but your research offers rare data on the topic.”

Uit het onderzoek komt ook de volgende van belang zijnde informatie naar voren.

- Een achterovergekantelde zitting mag niet worden geassocieerd met een belemmering van de bloedsomloop.
- De bloedvaten van het bovenbeen die het meeste bloed terugbrengen naar het hart zijn gelegen aan de bovenkant van het bovenbeen en niet aan de onderkant.
- De bloedcirculatie wordt niet belemmerd door het buigen van de knie.

In aanvulling op bovengenoemd onderzoek heeft Einar Stranden aanvullend onderzoek verricht naar de bloedcirculatie van heup en bovenbeen.

- Wat gebeurt er precies met de dieperliggende aderen in het bovenbeen (de aderen aan de oppervlakte liggen aan de bovenkant van het bovenbeen) tijdens het zitten. Door het gebruik van “ultrasound” kon hij de contouren van de dieper gelegen aderen “zien”, waarbij hij de stoel zo had gepositioneerd dat de druk op het achterbeen maximaal was. Hij vond geheel ronde aderen wat impliceert dat zelfs als de stoel in het bovenbeen drukt er geen bovenmatige druk op deze aderen plaatsvindt.
- Sommigen beweren dat de bloedcirculatie in de heup in een rechtopzittende houding (ca. 90°) wordt belemmerd. Dit is onjuist: de bloedcirculatie in de heup wordt noch belemmerd in een rechtopzittende houding, noch bevorderd in een staande (volledig gestrekte) positie. Het zijn de bewegingen van de enkel die de bloedcirculatie beïnvloeden.