RSI klachten voorkomen dankzij ergonomische bureaustoelen van HAG

644 spieren om stil te zitten op een ergonomische bureaustoel?

Wist u dat ieder van ons zo maar eventjes over 644 verschillende spieren beschikt?

Wist u ook dat bij meer dan de helft van de administratieve beroepen de medewerkers 4 tot 8 uur per dag zittend werk uitvoeren op een bureaustoel, al dan niet aan het beeldscherm, en heel weinig bewegen?

Met de stappenteller werd eenvoudig vastgesteld dat een gemiddelde administratieve medewerker er in kan “slagen” om minder dan 2.000 stappen per dag te zetten!
Daar waar een mens, een oorspronkelijk savannewezen, minsterns 10.000 stappen per dag moet zetten om zijn conditie nog maar te bewaren…

Het aantal uren dat we per week met zijn allen achter de computer zitten en op kantoor doorbrengen neemt gestaag toe. Dan is het niet moeilijk om te begrijpen dat men ook een stijging van werkgerelateerde klachten van het bewegingsapparaat vaststelt, de zogenaamde RSI-klachten.

Wat zijn RSI-klachten?

RSI-klachten zijn een verzamelnaam voor diverse lichamelijke klachten (spanning, pijn, tintelingen, krachtverlies) t.h.v. nek, schouders, armen, polsen en handen als gevolg van een chronische overbelasting. RSI staat voor Repetitive Strain Injury,
De belangrijkste psychosociale risico’s zijn gerelateerd met baanonzekerheid, intensivering van het werk, emotionele belasting, geweld op het werk en een slecht evenwicht tussen werk en privé.

Deze deels werkgebonden aandoeningen en deels conditiegebonden aandoeningen vinden vaak hun oorsprong in een combinatie van een aantal risicofactoren, zoals:
• langdurig, ononderbroken beeldschermwerk;
• slechte werkplekergonomie (verkeerde werkhoudingen, verouderde stoelen, niet-verstelbaar meubilair, slechte opstelling van toetsenbord en muis, zwakke verlichting enz….
• foute werkmethoden (bv. Telefoon klemmen tussen kin en schouder);
• hoge werkdruk en werkstress: RSI stijgt met factor 3

Hoe kan u RSI klachten voorkomen?

• Ergonomisch ingerichte werkplek
• Goede werkhouding (geen gebogen nek, opgetrokken schouders, extreme polsstanden,…);
• Bewegen (bv. Naar centrale printer, verder geplaatste archiefkast, koffiezetapparaat,…);
• Elk uur, 5 tot 10 minuten andere werkzaamheden;
• Spanning / ontspanning;
• Indeling en planning werkzaamheden (ook pauzes niet overslaan);
• Balans belasting / belastbaarheid;
• Ook in vrije tijd meer bewegen (wandelen, fietsen, trappen i.p.v. lift,…)

Om een goede werkhouding te realiseren en RSI klachten te vermijden kan een goede ergonomische bureaustoel van HAG je al een heel eind op weg helpen!

De oplossing vooor RSI klachten dankzij bureaustoelen van HAG

De HAG bureaustoelen zijn zodanig ontworpen dat we voor de diverse aspecten waaraan een goede werkhouding dient te voldoen een kant en klare oplossing kunnen bieden om RSI klachten te vermijden.

1/ Dynamisch zitten op een bureaustoel
Statisch in éénzelfde positie zitten zorgt voor constante rek op ligamenten en druk op tussenwervelschijven. Onder het motto "de beste houding, is de volgende houding" ontwikkelde HAG bureaustoelen en bezoekersstoelen met een balancerende zitting.
Dankzij de balancerende (kantelende) zitting van al de HAG stoelen kunnen de voortdurende kleine verplaatsingen van het lichaamszwaartepunt gevolgd worden door de zitting. Zodoende worden de romp stabiliserende spieren telkens anders aangesproken. Het uitgangspunt van de ergonomen hierachter is dat dit een ideale training is om de juiste rugbeschermende spieren aan te spreken. Denk maar aan de oefeningen die in de rugschool worden aangereikt!

2/ Open heuphoek bij het zitten op een bureaustoel
Verschillende taken lokken verschillende zithoudingen uit. Lezen en schrijven gebeurt vooral voorwaarts, telefoneren en vergaderen achterwaarts. Typen blijkt voorwaarts en in een middenpositie te gebeuren. Beeldschermwerkers werken zo in totaal ongeveer de helft van de tijd voorwaarts zonder rugsteun, de andere helft gesteund tegen de rugleuning. Een goede ergonomische bureaustoel volgt de bewegingen van zijn gebruiker en moet dus over een kantelbare of balancerende zitting beschikken om voor al deze taken een goede zithouding toe te laten. De hoek tussen de rug en de bovenbenen moet namelijk steeds groter zijn dan 90°, een open heuphoek. De benen moeten dus kunnen ‘afhangen’ om een voldoende grote hoek tussen rug en bovenbenen te bekomen.
Dankzij de bijzondere techniek van de balancerende zitting, neemt men tijdens de actieve zithouding dan ook automatisch een correcte fysiologische zithouding aan met een open heuphoek (>90°). Door een houding van 135° in de heupen blijft de natuurlijke holle kromming in de lage rug zelfs bewaard!
Deze goede rugpositie is ideaal voor de preventie van lage rugpijn en voelt goed aan voor de gebruiker die hiermee helaas reeds te kampen heeft…

3/ Rug- en armondersteuning bij een bureaustoel
Volgens het idee van stabilisatietraining zou een rugleuning niet echt noodzakelijk zijn. Het is echter een utopie dat de mensen over zo'n goed spiersysteem zouden beschikken dat ze langdurig zitten op deze wijze zouden kunnen volhouden. De rug- en nekspieren moeten harder werken waardoor ze vermoeid raken. Daarom maken we alsnog gebruik van een rugleuning. Tijdens het actieve, dynamische zitten aan de werktafel drukt deze steun echter niet tegen de rug. Wanneer men van een actieve houding overgaat naar een rusthouding daarentegen (achterwaarts leunend tijdens telefoongesprek etc…) zal de rugsteun onmiddellijk voelbaar zijn en steun bieden. Afhankelijk van het type HAG-stoel, zal deze rugleuning en/of het lumbaalkussen een meer of minder uitgesproken welving in de lenden vertonen.
Daarnaast is de rugleuning en/of het lumbaalkussen in hoogte verstelbaar zodat deze steun steeds op de juiste plaats aanwezig is.
Een stoel met een sterker uitgesproken welving zijn bijv. de HAG H04 reeks en de HAG Capisco.
Bij een zachtere welving denken we eerde aan de HAG H03 reeks. De HAG H09 reeks en de HAG FUTU bevinden zich daar tussenin.
De hoogte of grootte van de rugleuning verschilt ook vaak, maar deze is minder belangrijk. Een lagerugleuning op de bureaustoel laat de schouderbladen vrij zodat de armen veel bewegingsvrijheid hebben. Een middelhoge tot hoge rugleuning (tot aan de schouders) biedt meer comfort. Een nek- of hoofdsteun hebben een functionele meerwaarde wanneer men bijv. monitoren moet bewaken welke hoger gemonteerd zijn…
Ook de armen worden best ondersteund zodat dit gewicht niet inwerkt op de rug
In principe zijn er voor administratief werk geen armleuningen noodzakelijk. De bedoeling is dat bij voorwaartse werkactiviteiten de armen ondersteund worden door een werkblad. Voor functies met meer achterwaartse houdingen zijn uiteraard de modellen mèt armleggers aan te raden. Denk maar aan consultancygesprekken etc…

4/ Bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer
Aderen dien er voor om het bloed terug te brengen naar het hart. In de benen is er een oppervlakkig systeem en een diep adersysteem. Het overgrote deel van het bloed gaat via het diepe systeem naar het hart terug en slechts een klein deel gebruikt daarvoor het oppervlakkige systeem. Hoe dan ook betekent dit dat het bloed ongeveer anderhalve meter tegen de zwaartekracht in moet stromen. Uw kuitspier is een soort van pomp en bij elke samentrekking van uw kuitspier ‘pompt u als het ware het bloed omhoog.