Een ergonomisch toetsenbord voor een betere werkhouding

Werken met een ergonomisch toetsenbord bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. In dit artikel geven we ons advies over het gebruik van de verschillende soorten toetsenborden.

Belangrijke aandachtspunten

  • Het toetsenbord dient centraal voor het beeldscherm te staan, met ruimte voor de polsen om te steunen. Bij voorkeur liggen de onderarmen op de armleuningen van de bureaustoel.

  • Donkere letters op een heldere achtergrond vergemakkelijkt het lezen van de toetsen.

  • Hoe vlakker je toetsenbord, hoe beter. Je hand dient in het verlengde te komen van de polsen, en mag dus niet in extreme buiging naar omhoog gebracht worden.

  • Maak zo veel als mogelijk gebruik van sneltoetsen. Naast tijdswinst levert dit ook aanzienlijke voordelen door het reduceren van het aantal muisklikken.

  • Het is belangrijk dat de zijranden van het toetsenbord niet breder uitvallen dan de schouderbreedte van de gebruiker. Het verlaagt hierdoor de belasting van de onderarmen en de schouders. Wij adviseren daarom het gebruik van een compact toetsenbord.

Soorten toetsenborden

Compact standaard toetsenbord

Dit type streeft minimaal naar een neutrale positie van beide polsen. Het heeft wel een numeriek gedeelte, maar is nog altijd 8 cm smaller dan een traditioneel toetsenbord. De reikafstand naar de muis wordt dus verkleind.

Bakker Elkhuizen Ultraboard 960
Bakker-Elkhuizen-Ultraboard-960-Azerty


Compact toetsenbord

Een compact toetsenbord heeft geen numeriek gedeelte. Met dit toetsenbord wordt de reikafstand tot de muis optimaal verkleind waardoor je een neutrale lichaamshouding aanneemt. Een bijkomend voordeel is dat je dit type makkelijker kan transporteren. Indien nodig kan een numeriek gedeelte nog apart aangesloten worden.

Opmerking: de meeste toetsenborden in Europa hebben een QWERTY lay-out. België en Frankrijk werken vooral met AZERTY toetsenborden. Om die reden is het aanbod compacte toetsenborden met AZERTY lay-out beperkt.

Bakker Elkhuizen Ultraboard 950
Bakker Ultraboard 950


Gesplitst toetsenbord

Dit toetsenbord scharniert in het midden via een kogelgewricht. Dit wil zeggen dat je zowel het linkse als het rechtse gedeelte naar buiten kan kantelen. Hierdoor komen de pols en de onderarm in een natuurlijke, rechte lijn te liggen naar de toetsen. Dit vermindert de spierspanning.

Dit type toetsenbord is vlot instelbaar bij specifieke medische klachten. Indien nodig kan ook de kanteling traploos worden ingesteld. Bij dit toetsenbord is de vaardigheid blindtypen zeker een voordeel.

Bakker Elkhuizen Goldtouch Adjustable V2
Goldtouch-Adjustable-Bakker-Elkhuizen


Numeriek toetsenbord

Als je regelmatig cijfers moet invoeren, raden we aan om met een compact toetsenbord + apart numeriek klavier te werken.

Bakker Elkhuizen Ultraboard 955 Numeric
Ultraboard-955-Bakker-Elkhuizen

Advies nodig?

Onze productspecialisten staan voor u klaar.
Bel ons, laat u bellen of stuur een bericht.

Wij bellen u terug

Terug

Een antwoord via email

Terug