Haal het beste uit je werkdag met een zit-sta tafel: 5 tips voor een verhoogde productiviteit

Bron beeld: www.supergoed.be

Het gebruik van een zit-sta bureau is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om hun gezondheid en productiviteit op het werk te verbeteren. Afwisselen tussen zittend en staand werken helpt de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen. In dit artikel bespreken we de impact van afwisselend werken en geven we een aantal tips voor het effectief gebruik van een zit-sta bureau.

Verbeterd energieniveau en betrokkenheid


Uit een onderzoek gepubliceerd in 2016 in het International Journal of Environmental Research and Public Health blijkt dat werknemers die zit-sta werkplekken gebruikten, minder vermoeidheid ervaarden, meer energie hadden en een verhoogde productiviteit rapporteerden in vergelijking met traditionele zittende werkplekken. De productiviteit van de deelnemers nam met 46% toe in vergelijking met het gebruik van zittende werkplekken.

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Occupational and Environmental Medicine toonde aan dat werknemers met zit-sta werkplekken een betere werkengagement hadden en minder presentisme (aanwezig zijn op het werk, maar niet volledig productief zijn) vertoonden in vergelijking met degenen met traditionele zittende werkplekken. Er was een vermindering van 38% in presentisme bij werknemers die zit-sta werkplekken gebruikten.

Verhoogde concentratie en focus door een betere bloedsomloop


Het gebruik van een zit-sta tafel verhoogt de bloedstroom en stimuleert de spieractiviteit. Door regelmatig staand te werken, wordt je hart gestimuleerd om efficiënter te werken. Het pompt meer bloed door je lichaam, waardoor de bloedcirculatie verbetert, inclusief de bloedtoevoer naar je hersenen. Dit verhoogt de zuurstof- en voedingsstoffenstroom naar de hersenen, wat op zijn beurt zorgt voor meer alertheid, concentratie en productiviteit kan verbeteren!

Bevordering van een gezonde houding


Met een zit-sta tafel wissel je gemakkelijk tussen zittend en staand werken. Door regelmatig van houding te veranderen en staand te werken, worden de spieren in de rug, buik en benen geactiveerd, waardoor een betere ondersteuning van de wervelkolom en een gezondere houding wordt bevorderd. Dit kan helpen om de belasting op de rug te verminderen en de kans op pijnlijke nek-en rugklachten te verkleinen.

5 Tips voor het effectief gebruik van een zit-sta tafel:


#TIP1: Langzaam beginnen. Als het gebruik van een zit-sta bureau nieuw voor jou is, is het belangrijk om langzaam te beginnen. Begin met korte periodes staan en verhoog geleidelijk de tijd die je elke dag staand doorbrengt. Dit helpt jouw lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe houding en voorkomt vermoeidheid en ongemak. Idealiter wissel je 30 minuten zittend af met 6 minuten staan. Leuk om te weten: de zit-sta burelen van Ergonomio zijn uitgerust met een timer om je eraan te herinneren om van houding te veranderen, handig!

#TIP2: Stel je werkplek correct in. Ook wanneer je aan een zit-sta tafel werkt, is het belangrijk om een goede ergonomie te handhaven. Stel de hoogte van jouw tafel en beeldscherm correct in, zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn wanneer je typt en je ogen op gelijke hoogte zijn met de bovenkant van het scherm. Maak indien nodig gebruik van ergonomische accessoires, zoals een verstelbare monitorstandaard en een ergonomische stoel, om een optimale werkhouding te bevorderen.

#TIP3: Investeer in een comfortabel antivermoeidheidsmatje om op te staan. Deze matten zijn ontworpen om demping en ondersteuning te bieden, waardoor je gewrichten en spieren minder worden belast. 

#TIP4: Neem pauzes.Zelfs wanneer je een zit-sta bureau gebruikt, is het belangrijk om gedurende de dag pauzes te nemen. Sta op en rek je uit, maak een korte wandeling of doe wat lichte oefeningen. Hoe meer beweging, hoe beter!

#TIP5: Luister naar je lichaam en pas je werkhouding aan op basis van je behoeften. Sommige mensen vinden het prettiger om meer tijd staand door te brengen, terwijl anderen de voorkeur geven aan zitten.

Conclusie


Het gebruik van een zit-sta tafel kan een positieve invloed hebben op je productiviteit, energieniveaus en gezondheid. Door de bovenstaande tips op te volgen kan je jouw zit-sta bureau effectief gebruiken en de negatieve effecten van langdurig zitten verminderen. Overweeg dus om een zit-sta tafel in je werkomgeving te introduceren en ervaar zelf de positieve effecten!

Graag meer info of advies? Wij helpen je graag verder!

Advies nodig?

Onze productspecialisten staan voor u klaar.
Bel ons, laat u bellen of stuur een bericht.

Wij bellen u terug

Terug

Een antwoord via email

Terug