Toetsenborden

Toetsenbord
Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Een ergonomisch toetsenbord verlaagt de reikafstand naar de muis en verlaagt daardoor ook de belasting voor de onderarmen waardoor klachten worden voorkomen. Lees meer...

Toetsenborden

Een ergonomisch toetsenbord een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk
Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een actieve computergebruiker dagelijks met zijn vingers tot 32 km aflegt. Dat maakt het toetsenbord een belangrijk onderdeel van de computer. De keuze van het toetsenbord is daarom erg belangrijk.

Verschillende soorten ergonomische toetsenborden


We hebben verschillende soorten ergonomische toetsenborden in ons assortiment. Van compacte toetsenborden, zoals het UltraBoard 950 en het S-Board 840 tot meer standaardformaten zoals het C-Board 830. Daarnaast hebben we ook gesplitste ergonomische toetsenborden zoals de Goldtouch Adjustable V2. En ook hebben we een los numeriek toetsenbord. Deze wordt vaak gebruikt naast het compacte toetsenbord en kan links- of rechts van u geplaatst worden. Daarnaast dient hij ook als rekenmachine.

Een ergonomisch toetsenbord voor een betere werkhouding

Werken met een ergonomisch toetsenbord bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. In dit artikel geven we ons advies over het gebruik van de verschillende soorten toetsenborden.
Lees meer

Toetsenborden

Onafhankelijk onderzoek: Compact versus standaard toetsenborden


Een ergonomisch toetsenbord verlaagt de reikafstand naar de muis en verlaagt daardoor ook de belasting voor de onderarmen. Uit onderzoek is gebleken dat circa 90% van de gebruikers het numerieke deel niet of slechts gedeeltelijk gebruikt (Cakir, 2008). Het numeriek deel is idealiter optioneel en links en rechts te gebruiken. Compacte toetsenborden worden als comfortabeler dan standaard toetsenborden ervaren (Van Lingen, et all, 2003).

Neutrale lichaamshouding
Een compact toetsenbord zorgt ervoor dat gebruiker een goede ergonomische houding aanneemt. Doordat het toetsenbord minder breed is dan een standaard variant verkleint het de reikwijdte van de muis. Daardoor is het mogelijk een neutrale lichaamshouding aan te nemen.

Hoe ziet een compact toetsenbord er verder uit?
Een standaard en compact toetsenbord verschillen niet alleen in grootte, ook is er sprake van een optimale lay-out. Het numerieke deel is bij een compacte variant weggelaten. Verder zitten de pijltjes toetsen ergens anders en het toetsenbord bevat daarnaast een editing gedeelte (met o.a. de delete knop). Het lettergedeelte en de afstand tot de toetsen zijn wel te vergelijken met een standaard toetsenbord.

Arborichtlijn
Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenregeling (art. 5.1) mag men niet langer dan 2 uur per dag met een laptop (zonder accessoires) werken. Bij een laptop zitten het toetsenbord en beeldscherm niet los van elkaar. Als men een extern toetsenbord en muis gebruikt komt deze wettelijke beperking van 2 uur te vervallen.

ISO norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm, adviseert een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. Bij een gewoon toetsenbord is dat niet te realiseren, volgens de ISO organisatie.

Advies nodig?

Onze productspecialisten staan voor u klaar.
Bel ons, laat u bellen of stuur een bericht.

Wij bellen u terug

Terug

Een antwoord via email

Terug